Basına ve Kamuoyuna

KADINA YÖNELİK HER TÜRLÜ ŞİDDET İNSAN HAKLARI İHLALİDİR!

25 Kasım’ın “Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması İçin Uluslararası Mücadele Günü” olarak kabul edilmesinin temelinde trajik bir olay yer almaktadır. 25 Kasım 1960 tarihinde Dominik Cumhuriyeti’nde diktatörlüğe karşı mücadele eden üç kız kardeş (Mirabel Kardeşler) tecavüz edilerek öldürülmüş, ancak bu bir trafik kazası gibi gösterilmiştir. Bunun üzerine 1981 yılında Latin Amerikalı ve Karayipler’den kadın grupları 25 Kasım’ı “Kadına Yönelik Şiddete Hayır Günü” ilan etmişlerdir. 

​1960 yılında özgür, adil ve eşit yaşam için verilen bu mücadele bugün hala devam etmektedir. Mirabel kardeşlerin ölümü kadına yönelik şiddetin ne ilk örneği ne de sonuncusu olmuştur. Yüzyıllardır kadına uygulanan fiziksel, psikolojik, cinsel, sosyal, ekonomik şiddet tüm acımasızlığıyla devam ediyor; kadınlar yaşanılabilir bir dünyanın inşası için verdikleri mücadelenin bedelini hayatlarıyla ödüyor. 

Kadının insan haklarına yönelen saldırıların sistematik olarak artmasında, sıradanlaşıp kanıksanmasında, laik ve bilimsel eğitimden uzaklaşılmasının, toplumsal cinsiyet eşitliğine aykırı açıklamaların desteklenmesinin, toplumsal cinsiyet eğitim derslerinin müfredatlardan çıkartılmasınınetkisi büyüktür. 

Kadına yönelik şiddetin ortadan kaldırılmasının ana unsuru, mevcut toplumsal zihniyetin değişmesidir. Bu bağlamda, devletin çok yönlü ve bütüncül politikalar üretmesi, bu mücadelenin genele yayılarak etkin ve kararlı bir şekilde yürütülmesi gerekmektedir. 

Her gün olduğu gibi bugün de kadınların Cumhuriyet’le, Anayasa’mız, yasalarımız ve Uluslararası sözleşmelerle elde ettiği kazanımları ihlal edecek ve ortadan kaldıracak düzenleme ve değişikliklerin karşısında olmaya devam edeceğimizi, yasaların eksiksiz olarak uygulanması konusunda tüm kamu kurum ve kuruluşlarının uygulamalarını takip edeceğimizi, kadına karşı şiddetin ortadan kaldırılması için mücadelemizi sürdüreceğimizi kamuoyuyla paylaşıyoruz.

Zonguldak Barosu Kadın Hakları Komisyonu